Natur och Kulturskola
Vi har sedan 2003 drivit Bråbygdens Natur och kulturskola och det kommer vi förstås att fortsätta med! Nu har vi större möjligheter att variera våra teman och ta hand om frusna barn!
Vi kommer att fortsätta att utgå ifrån både Bråbygden och Sulegång, teman som till exempel ”Tovning”, ”Tidsresan…” och ”Livet på en Bondgård” är det lämpligast att vara på Sulegång där vi har tillgång till öppen spis att värma oss vid och egna djur att titta på och ta hand om.
Ett besök på Bråbygdens Natur och kulturskola kan vara en Halvdag, 9,00 – 13,00, Heldag 8,30 – 15,30 eller – en Lägerskola under två till tre dagar.
Halvdagsteman
Fika eller matrast 10.30 -11.00. Vi kör olika slag av redovisningar eller genomgångar vid arbetets slut. Någon eller några lekar hinner vi alltid med!
Livet i vattnet
År 1 - 3
Vi går till en sjö eller en bäck och tittar vilka filurer som bor och lever där. Varför bor de där? Hur gör de för att inte bli uppätna? Hur gör de för att hitta mat. Vad finns det för växter runt omkring och kanske i vattnet. Vi gör också lite expriment och lekar kring vattnet.
År 4 – 6
Samma som ovan men vi lägger till att rita vattnets kretslopp och vi gör en näringsväv av de djur och växter som vi samlat in.
Livet i skogen
År 1 - 3
Vi går in i skogen och spanar in vad som finns. Varför ser den kotten ut sådär? Ser all mossa likadan ut – hur många sorter finns det? Är det en barr eller lövskog? Vart tar löven vägen på hösten? Finns det småkryp? Kan man äta alla svampar? Hör du några fåglar? Allt detta och mycket mer ska vi ta reda på när ni kommer hit!
År 4 – 6
Vi nosar lite på ekologins områden, gör lite mer avancerade undersökningar än de tidigare årskurserna. T ex en inventering längs en linje eller i en eller ett par rutor.
Hantverk, Tovning
År 1 – 6
Ni får en liten inblick i historien kring tovning men framför allt så provar vi på att göra små figurer eller kanske ett varmt och gosigt sittunderlag. En liten slant tar vi för ullen men det är inte särskilt dyrt. Är ni många i klassen delar vi i halvklass, ena gruppen tovar och andra gruppen går en liten rundtur och leker någon lek och passar på att äta lite mat/fika.
Sagovandring i skogen
År 1 - 3
Vi vandrar längs en slinga i skogen där vi träffar på olika sagoväsen och hör på olika sagor och sägner från förr. Efter sagoturen äter vi och gör något sagopyssel eller leker troll & rövare eller prinsessor som jagar drakar.
Heldagsteman
Vi tar rast för förmiddagsfika lunch och eftermiddagsfika!
Tidsresa
År 3 – 6
Hur långt tillbaka i tiden vill ni resa? Kanske läser ni om stenåldern, medeltiden eller om hur det var när mormorsmor var liten? Med enkla medel förflyttar vi oss tillbaka i tiden. Platsen väljer vi utefter vilken tidsepok som ska gälla. Vi har en historia att berätta över den dag vi hamnat i och vi reser försiktigt dit i en tidsmaskin. Maten lagar vi själva på tidsenligt vis.
Livet på en gammeldags bondgård
År 1 – 6
Lär dig om livet på gården och prova på lite olika sysslor. Träffa de olika djuren och ta reda på vad de gör för nytta och hur man sköter dem Hur klarar man sig på att vara självförsörjande? Behöver man köpa någonting eller finns allt på gården? Vad saknas? Vi lagar själva våra egna raggmunkar eller någon annan husmanskost.
Skog, hage och sjö
År 1 – 6
Se temat ”Livet i vattnet” och ”Livet i skogen”. Vi varvar dessa två teman med tillsammans med upptäcktsfärder i en äkta svensk hagmark under en hel dag så slår ni tre flugor i en smäll!
Lägerskola
År 1 – 6
Ska ni starta igång eller avsluta en klass? Då är en lägerskola det givna alternativet! Startar man upp en klass är det ett jättebra sätt för eleverna att lära känna varandra genom olika lekar och övningar. Som avslutning på sommaren kan de vara jätteroligt att åka på läger ihop och fiska och bada och ge sig ut på äventyrsvandringar. Man vet aldrig vem man stöter på i skymningen. Innan det är dags att sova sitter vi vid lägerelden och sjunger eller berättar spökhistorier.